İşaretçi ve Sapancı ve Bayrakçı Eğitimi
İş sağlığı güvenliği kanunu ve gerekli diğer yönetmelikler çerçevesinde tüm işverenle çalışanlarının bu alanda gerekli tüm eğitimleri almasını sağlamakla yükümlü kılınmıştır. İşaretçi ve sapancı ve bayrakçı eğitimleri de bu kapsamda alınması gereken eğitimler arasında yer alır. Alınan eğitimlerin düzenli aralıklarla tekrarlanması son derece önemlidir. Özellikle iş ya da çalışma yeri değişikliği, işe başlamadan öncesi, yeni teknolojilerin uygulanmaya başlanması, iş ekipmanlarının değişmesi gibi durumlar bu eğitimlerin yenilenmesini gerekli kılan haller olarak ifade edilir.
İşaretçi, sapancı ve bayrakçı eğitimi ile ilgili olarak verilen başlıklara bakıldığında bunlar arasında sapanların teknik özellikleri ve kullanım esasları, kaldırma iletme makinelerinin sınıfları ve tanımları, kaldırma iletme makinelerinde iş kazaları ve alınacak önlemler, güvenli yük kaldırma ve taşıma yöntemleri, uygulanacak kurallar ve kullanılan ekipmanların özellikleri yer alır. Ayrıca sapancıların görevleri ve uygulamaları gereken iş güvenliği kuralları, el işaretleri için asgari gerekler ile özel kullanım alanları, çalışma alanında alınacak önlemler ve kodlanmış işaretler de eğitim kapsamında verilen bilgiler arasındadır. Görüleceği üzere işaretçi ve sapancı eğitimleri geniş bir içeriğe sahiptir.
İşaretçi Ve Sapancı Eğitimi Kimler Verebilir?
Eğitim almak isteyenler tarafından merak edilen soruların başında işaretçi ve sapancı eğitimi kimler verebilir sorusu gelir. Çalışma alanı olarak bakıldığında bu alan riskli olduğundan dolayı eğitiminin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi önem taşır. Alanında yetkin kişiler tarafından verilen işaretçi ve sapancı eğitimi ilgili firmalarda bu konuda uzman olan eğitimciler tarafından sunulur.
Eğitim verilirken hem pratik hem de teorik olacak şekilde eğitim planlaması yapılır. Özellikle pratik olarak verilen eğitimin öğrenilme düzeyi daha yüksektir. Bunun için gerekli eğitim sahasının olması son derece önemlidir. Bu sayede alınan eğitimin içeriği ve boyutu daha net anlaşılmış olacaktır. Eğitime başlanırken öncelikle teorik olarak kısım eğitmen tarafından ve sunumlarla birlikte anlatılır. Teorik kısım tamamlandıktan sonra uygulamalı olan eğitimlere geçilir. Hem teorik hem de pratik olarak alınan eğitimlerin ardından katılımcılara uygulama sınavı yapılır. Özellikle alınan uygulamalı eğitimle birlikte katılımcıların bilgi düzeylerinde kalıcı şekilde artış meydana gelir. Bu durum başta işaretçi ve sapancı olmak üzere tüm eğitim türleri için geçerlidir.
İşaretçi Ve Sapancı Eğitimi İstanbul
İşaretçi ve sapancı eğitimi İstanbul genelinde sıklıkla ihtiyaç duyulan eğitimler arasında yer alır. Daha çok uygulamalı şekilde verilen bu eğitim için sapancı ve işaretçi eğitimi sunumuna ihtiyaç duyulur. Bu sunumlar için bakanlık bünyesinden bilgi edinilmesi mümkündür.
Verilen işaretçi ve sapancı eğitiminin temel amacı iş makinelerinin çalıştırıldığı ve kullanıldığı alanlarda görev yapan elemanların yeterli düzeyde yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu sayede iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde yeterli bilgi düzeyine ulaşılmış ve gerekli önlemler alınmış olacaktır. Bundan dolayı işaretçi ve sapancı eğitimi başta olmak üzere gerekli tüm eğitimlerin alınmış olması gerekir. Eğitime katılmış olan katılımcılara çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin on beşinci maddesine uygun olarak eğitim katılım belgesi verilir.
İşaretçi Nedir, Sapancı Nedir? Bayrakçı Nedir?
İşaretçi nedir, sapancı nedir diye merak edenler için işaretçi sapan ve vinç operatörlerine işaret yolu ile katkıda bulunan ve tıpkı rehberlik yapar gibi hizmet veren personel olarak ifade edilir. Sapancının tanımına bakıldığında ise bu personel vinç adlı makineye yükü takmakla görevli olan personeldir. Bu alanda iş kazası yaşanma riski fazla olduğundan dolayı bu tarz işlerin alanında gerekli eğitimleri almış olan kişiler tarafından yapılması önemlidir.