Yangın Eğitimi
Yangın eğitimi işçi ve işverenler açısından son derece önemlidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde bu eğitimin içeriği ve gerekli tüm bilgiler kapsamlı şekilde ifade edilmiştir. Buna yönelik olarak alınabilecek ilk eğitim temel yangın eğitimi olarak ifade edilir. Temel yangın eğitimi kapsamında verilen eğitimlere bakıldığında bunlar arasında ısı kaynakları ve etkileri, yangın önleyici tedbirler, yangın sınıfları ve özellikleri, yangın çeşitleri, yangın yerindeki tehlikeler, yangın anında hareket tarzı, yangınlarda tahliye ve toplanma, acil durumlarda reaksiyon gibi başlıklar yer alır. Bunun haricinde alınan yangın eğitimi ile birlikte yangın söndürme metotları, yangın sebepler ve etkenleri, yangın ihbarı, yangın söndürme cihazlarının kullanımı ve tanıtımı, yangın anında tahliye ve toplanma ile ilgili bilgiler de verilir. Bu sayede alınan eğitim beklenmedik anlarda ortaya çıkan yangın ile ilgili tam donanımlı hale gelinmesine yardımcı olur.
Yangın Eğitimi Sertifikası
Yangın eğitimi sertifikası bu eğitim programını başarı ile tamamlayan katılımcılara verilir. Genellikle eğitimler teorik ve pratik olacak şekilde planlanır. Bununla ilgili daha kapsamlı bilgi alabilmek adına eğitimi veren kurumun eğitim takvimi incelenebilir ve kurumla birebir görüşme yapılabilir. Bunun haricinde işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği programı çerçevesinde de yangın eğitimleri verilir. Bu eğitimlerin bitirilmesi ile birlikte katılımcılar sertifika almaya hak kazanmış olacaktır. Eğitim içerisinde verilen bilgiler günlük yaşamda herkesin bilmesi gerekenler arasında yer aldığından dolayı bu eğitimlere katılmak büyük önem taşır.
Sertifika genellikle temel yangın eğitimi kapsamında verilir. Bunun haricinde bir de ileri yangın eğitim vardır. Bu eğitimin kapsamı daha geniş olup yangın ile ilgili daha teorik bilgiler içerir. Yangın koruyucu teçhizatlar, yangın ile ilgili yönetmelikler, doğal afetler bu eğitim kapsamında verilen bilgilerden bazılarıdır. Eğitimin verildiği yere bakıldığında ise bu yer kuruma bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Yangın Eğitimi İSG
İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili gerekli ve bilinmesi şart koşulan tüm bilgiler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde ifade edilir. Bu kanun özellikle işverenler açısından son derece önemli olup tüm çalışanlara bu alana yönelik eğitimlerin verilmesi gerekir. Bu sayede çalışma alanları daha sağlıklı ve yaşanabilir ortamlar halinde sürdürülebilir.
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında verilen yangın eğitimi genellikle uygulamalı şekilde verilmekte olup akılda kalıcılığı daha yüksektir. Özellikle yangın felaketinin ne zaman olacağı belli olmadığından dolayı bu tarz durumlara her zaman hazırlıklı olmakta yarar vardır. Yangın anında felaketin daha fazla büyümemesi için eğitimin büyük önemi vardır. Yapılacak yanlış bir hareket tehlikenin daha da büyümesine, hatta can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Bu konuda en önemli görev yangın eğitimi İSG kapsamında işverenlere düşmektedir.
Yangın Eğitimi İş Güvenliği
Yangın eğitimi iş güvenliği çerçevesinde yangın risk değerlendirmesi, acil durum eylem planlanması, yangın danışmanlık hizmetleri, acil durum eğitim tatbikatı, yangın ve ilk yardım, yangın koruyucu teçhizat eğitimi, bina yangın otomasyon sistemleri kullanıcı eğitimleri, yangın alarm ve söndürme otomasyon sistemleri testlerinin yapılması gibi başlıklar altında uzman olan iş sağlığı ve güvenliği kurumu tarafından verilir. Verilen eğitim kapsamının geniş tutulması eğitimin amacına ulaşması bakımından önem taşır. Bu sayede beklenmedik anlarda meydana gelebilecek yangın tehlikesine karşı tüm çalışanlar bilgi sahibi olarak hareket eder ve yangına zamanında müdahale edilebilir. Bunun için yangın eğitimi bu konuda kendisine yetki verilmiş olan yerlerden kapsamlı ve yararlı olacak şekilde alınmalıdır.