Risk Analizi
İşletmelerde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında risklerin analiz edilmesi yaşanabilecek risklerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
İşletmelerin özellikle işlevlerini ortaya çıkartmaları sırasında risklerin belirlenebilmesi için ayrıntılı şekilde yapılacak olan değerlendirmeler ile minimize edilmesi risk analizi olarak adlandırılmaktadır. Özellikle dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenebilmesi ve oluşacak bu tehlikelere karşı alınacak önlemler ile çalışmaların sorunsuz şekilde devam edebilmesi için yapılacak olan analizler oldukça önemlidir.
Geniş kapsamlı olarak yapılacak olan çalışmalar ile şirketler için oluşacak risklere karşı etkili çözümler sunulabilir. Yapılan kontroller ile risklerin analiz edilmesi ile derecelendirmesi sağlanır. Aynı zamanda kontrol tedbirleri belirlenmektedir.
Risk Analizi Nedir?
İş hayatında önemli etkiye sahip olan risk analizi nedir ve nasıl yapılır? Merak edilen konulardan biridir. Çalışmaların sorunsuz olarak devam edebilmesi açısından önemlidir. Dışarıdan gelebilecek risklerin belirlenmesi ve oluşacak tehlikelerin riske dönüşmesine karşı analizlerin yapılmasıyla derecelendirilmesi gerekir. Bu sayede tedbirler alınarak risklerin ortadan kaldırılması sağlanabilir.
İş hayatında oluşabilecek riskler şunlardır; şirketlerde yapılan çalışmalar, yürütülen operasyonlar, kullanılan maddeler, çalışma alanında bulunan makine ve donanımlar, çevresel etkiler, işyerindeki kişilerdir. İş yerinde özellikle çalışma ortamının yanı sıra çalışanların sağlık ve güvenliğinin sağlanabilmesi, iş sağlığı ve güvenliği açısından risklerin belirlenmesi çalışmalarını işveren yapar ya da yaptırır. Belirlenememesi halinde uzman kişiler tarafından çalışma yapılması gerekir.
Risk analizin yapılmasının işyerleri için önemli etkileri vardır. İşyerleri için oluşabilecek tehlikelerin ve risklerin önceden görülebilmesi, istenmeyen durumların önlenmesi, sorumlulukların ve aynı zamanda görevlerin belirlenmesi, uluslararası geçerlilik ve saygınlık, acil durumlar için her an hazırlıklı olunması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle özellikle yapılacak çalışmalar ile firmalar açısından gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır.
Risk Analizi Yöntemleri
Gerçekleştirilecek olan çalışmalar için özellikle belirlenecek olan risk analizi yöntemleri değişebilir. Bunun için tercih edilebilecek farklı metotlar bulunmaktadır. En sık kullanılan metotlar şunlardır;
- 5*5 maddesi,
- İlk tehlike analizi,
- Yetersizlik - eksiklik modları ve etkileri analizi metodu,
- Kontrol listeleri metodu,
- Tehlikeli işletilebilirlik analizi metodu,
- Sonuç analizi,
- Hata ağacı,
- Olay ağacı,
- Veri tabanı,
- Kinney metodudur.
Birbirinden farklı metotlar uygulanarak çalışma yapılabilir. En sık tercih edilen metot 5*5 matrisidir. Yapılacak olan çalışmalarda kullanılacak olan metotlar riskin değerlendirilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda belirlenmiş olan herhangi bir konu üzerinde işletme için farklı bölümlere odaklanma ile yapılabilir. Profesyonel şekilde gerçekleştirilecek olan çalışmalar dahilinde özellikle şirketler oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi ile önlem alarak çalışmaları sorunsuz şekilde devam ettirebilirler.
Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Yapılacak olan analizler sırasında özellikle risk değerlendirmesi için kurulmuş olan ekibin gerçekleştirilecek çalışmalarda konunun özümsemesini yapmasıyla faaliyetlerin farkına varması risklerin tespit edilmesini kolaylaştırmaktadır. İlk aşamada öncelikle firmanın ana ve aynı zamanda alt faaliyetlerinin belirlenmesi gerekir. Daha sonrasında sahadaki risklerin değerlendirilmesi yapılırken tespit edilecek olan faaliyetler ve operasyonlar sorunsuz şekilde analiz edilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında oluşturulacak olan liste ve ekip üyesinin belirlenmesi gerekiyor. Hazırlanan verilerden yararlanılarak sahada gözlem yapılması ve risk analizlerini başlanması gerekiyor. Firmaların tüm operasyonlarının kapsamlı bir şekilde incelenebilmesi için hazırlanacak olan listeler üzerinden çalışma yapılabilir. Yapılan incelemeler doğrultusunda risk değerlendirme ekibi risklerin analizini yaparak tehlikeleri önleyebilmek adına gerekli çalışmaları sürdürmelidir.
Düzenli şekilde gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile istenilen sonucun elde edilmesi sağlanabilir. İşletmeler için özellikle risk analizi nasıl yapılır? Diye düşünenler bu konuda profesyonel yardım alarak yapılacak olan çalışmalar doğrultusunda yaşanabilecek risklerin değerlendirilmesi ile herhangi bir problem yaşanmadan çalışmaların devam ettirilmesini sağlayabilirler.