Mesleki Eğitim Sertifikası
Örgün eğitim ya da yaygın eğitim vasıtasıyla insanları mesleğe hazırlamak amacıyla verilen belgelere mesleki eğitim sertifikası adı verilir.
Mesleki eğitim sertifikası herhangi bir meslek sahibi olanların kedi meslekleri ile ilgili gelişim sağlamalarını, belli bir bilgi birikimi ve beceriye sahip olmaları gibi amaçlarla verilir. Bu eğitim süresince katılımcılara kültürel, ekonomik ve sosyal yönden yetenek gelişimi sağlanır ve bunların her biri bir plan dahilide yapılır. Dolayısıyla eğitimin nereden ve ne şekilde alındığı sürecin işleyişi ve sonucu bakımından önem taşır. Alınan eğitim başarı ile bitirildiğinde ilgili kişi mesleki eğitim sertifikası almaya hak kazanır.
Mesleki Eğitim Sertifikası Nedir?
Mesleki eğitim sertifikası nedir diye merak edenler için bu sertifika kişinin o iş ile ilgili bilgi ve yeteneklerini ifade eden bir belge olarak ifade edilir. 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde çok tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda hizmet veren personellerin meslek eğitim belgesine sahip olmaları zorunlu kılınmıştır. Belirtilen işlerle ilgili olarak kanunda ek bir liste gösterilmektedir. Eğitim belgesine sahip olabilmek için eğitim verilen kurumlar vardır ve bu kurumlara arasından en kapsamlı eğitim veren yeri seçmek avantaj sağlar. Zorunlu olduğu halde bu belgeyi almayanlar için cezai işlem uygulanır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler için her bir yükümlülük başına ayrı ayrı işlem yapılır. Bundan dolayı işverenler mesleki eğitim sertifikası ile ilgili üzerlerine düşen görevleri iyi bilmeli ve onun gerektirdiği şekilde davranmalıdır.
Mesleki Eğitim Sertifikası Veren Kurumlar İstanbul
Büyükşehir ve kalabalık nüfuslu olmasının etkisiyle mesleki eğitim sertifikası veren kurumlar İstanbul genelinde fazladır. Sayının fazla olması güvenilirlik ve eğitim kalitesi yönünden akıllarda soru işaretleri bırakabilir. Bunun için öncelikle kurumlar arasında araştırma yapmak ve bazı önemli noktalara dikkat etmekte yarar vardır.
Kurum seçerken öncelikle ilgili kurumun o iş ile ilgili gerekli yetki belgelerinin olup olmadığı gözden geçirilir. Buna emin olunduktan sonra ilgili kuruma bireysel başvuru yapılır. Yapılan başvurunun ardından ilgili eğitime yönelik olarak kurum tarafında geri dönüş sağlanır. Bundan sonraki süreç kurum ve kişi arasında olması gerektiği şekilde ilerler. Eğitimin bitmesinin ardından alınan sertifika sorgulanabilir. Kurum tarafından verilen sertifikanın üzerinde eğitim sertifika numarası yer alır. Bu numara yazılarak alınan mesleki eğitim sertifikasının gerçek olup olmadığını öğrenmek mümkündür.
Mesleki Eğitim Sertifikası Ne İşe Yarar?
Yapılan düzenlemelerle birlikte günümüzde yaklaşık kırk meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu durum akıllara mesleki eğitim sertifikası ne işe yarar sorusunu getirebilir. Öncelikle sertifikanın zorunlu olduğu meslekler ile ilgili yönetmelikte yer alan açıklamaya bakıldığında hemşirelik, tabiplik, mimarlık, ebelik, mühendislik, eczacılık ve veterinerlik gibi meslekler ile ilgili lisans seviyesinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş koşulları kanunla düzenlenen bu mesleklerde mesleki eğitim sertifikası zorunlu değildir. Bunun dışında kalan diğer meslekler ile ilgili mesleki eğitim belgesi alınır.
Mesleki eğitim sertifikası ilgili kişinin o iş ile ilgili eğitim aldığını ve bilgi birikimini olduğunu gösterir. Ancak bu iş ile alakalı yeterli düzeyde olduğunu gösterebilmek için mesleki yeterlilik belgesi alınmasına ihtiyaç duyulabilir. Bununla alakalı olarak hizmet veren başta İstanbul olmak üzere her ilde pek çok kurum vardır. Bu kurumlar aracılığıyla gerekli belgelere sahip olabilmek mümkündür. Alınan mesleki eğitim ile birlikte dileyen herkes bir iş kolunda uzmanlaşabilir ve bunu sertifika sayesinde ortaya koyabilir. Bunun için eğitim programının başarıyla tamamlanması gerekir.