Skip to main content

Laboratuvar Tetkikleri


İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği ile işverenler, iş yerinde çalışan kişilerin çalışma ortamı içerisinde maruz kalabilecekleri sağlık risklerini gözetimine tabi tutmaları gerekir.

Bu nedenle çalışanlar ilk işe girdiklerinde, iş değişimi olduğunda, sağlık nedenleri ile işten uzaklaştırıldıktan son iş geri dönerse işverenin talep etmesi durumunda İşe giriş sağlık raporu almak zorunluluğu bulunmaktadır. İşe ilk giriş sırasında alınacak olan sağlık raporu ise işçilerin başlayacakları işe uygunlukları tespit ederek, tüm riskler ele alınmaktadır. Tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfındaki işlerde çalışmak isteyen kişiler, yapacakları işe uygun olduklarını gösteren raporu almak zorundadır.

İnsan sağlığının olumsuz şekilde etkilenmemesi için risk oluşturacak grupların önceden belirlenmesi gerekir. Bununla beraber mesleğe bağlı sağlık problemlerinin de zaman içinde gelişip gelişmediğinin kolayca öğrenilmesi için bu sağlık tarama test uygulamaları referans olarak yer almaktadır. Bu sağlık raporları yasal zorunluluk kapsamındadır. Bu nedenle personellerin işe girmeden önce bu sağlık testlerinden geçmesi gerekir.

Laboratuvar Tetkikleri Nelerdir?

Laboratuvar tetkikleri nelerdir? Yapılacak olan testler, kuruluşlar tarafından titizlikle uygulanmaktadır.  Personellere özel laboratuvar tahlilleri ve tetkikleri hizmetleri ileri teknoloji ürünleri ile yapılır.

Tam Kan Sayımı

Anemi ya da diğer kan hastalıkları, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonların değerlendirilmesi için tam kan sayımı ve hematokrit değerleri ölçülür.

Tam İdrar Tetkiki

Mikroskopi ya da otomatik cihazlar kullanılarak idrar kontrolü gerçekleştirilir. İdrar yollarında yer alan iltihap ve enfeksiyon gibi problemlerin incelenmesi, böbrek taşı ve idrar bölgesinde bulunacak olan hastalıkların araştırılması için bu yöntem uygulanır.

Kan ve İdrar Üzerinde Metal Ölçümü

Ağır metal taraması, kan veya idrar üzerinde yer alan potansiyel toksik metallerin miktarını analiz etmektedir. Daha çok ağır sanayi işçilerinin, bulundukları ortamda yer alan toksik maddelere maruz kalıp kalmadığı öğrenilir. Ağır metal uygulaması, kol damarından alınan kan numunesi üzerinden yapılır.

Portör Taraması

Portör isminde bilinen taşıyıcılar, hastalığı bulaştırabilen ancak hastalık belirtilerini göstermeyen kişilerden oluşur. Portör muayeneleri üç ayda bir kez yapılması gerekir. Fiziki bir muayene olarak bilinen portör taramaları, işyeri hekimi olan işletmeler içerisinde gerçekleştirilir. İşyeri hekimi olmayan kurumlar içerisinde ise uzman hekimler bu tetkikleri uygulamaktadır. Portör taramasından esas laboratuvar tetkikleri uygulanır.

Laboratuvar Tetkikleri ve Anlamları

Laboratuvar tetkikleri ve anlamları son derece geniş bir konudur. Ancak bazılarından bahsedecek olursak;

RBC

Oksijen taşıyan hücre miktarlarını göstermektedir. Düşük olması durumunda anemi ya da kan kaybı bulunmaktadır.

MCV

Oksijen taşıyan kan hücrelerinin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşük olması durumunda eritrositler daha ufak olmakta, yüksekse daha genişledikleri anlamına gelmektedir.

HB

Kanda yer alan toplam hemoglobin miktarını göstermektedir. Anemilerde hemoglobin düşmektedir.

HCT

Kanda yer alan hemoglobin ve eritrosit miktarını gösterir. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi sorunların belirlenmesine yardımcı olur.

PLT

Pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerini gösterir.

WBC

Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin sayısını gösterir.

Laboratuvar Tetkikleri Nedir İstanbul - Nida OSGB

Laboratuvar Tetkikleri Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Laboratuvar tetkikleri öncesinde dikkat edilmesi gereken kurallardan ilki tahlil gerçekleştirmeden önce aç olunması gerekliliğidir. Tahlil isteyecek olan doktorlar bazı zamanlarda hastasına söylemeyi unutsa da bu kural son derece önemlidir. Bununla beraber tedavi altında bulunup, sürekli ilaç kullanan insanlarda tahlil yaptırabilir. Ancak doktorlar hastaların tahlil öncesi ilaçlarını kesip kesmemeleri konusunda bilgi sahibi olamamaktadır.

Doktorun bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Tahlil öncesi ilacınızı kullanıp kullanmayacağınızı doktorunuza başvurunuz. İnsanlar günün her saati her tahlilin yapılabileceğini düşünmektedir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Bazı testlerin seviyeleri gün boyunca değişim gösterebilir. Gün içerisinde yapılan testler farklı sonuçları ortaya çıkabilir. Bu nedenle tahliller genel olarak sabah saatlerinde yapılmaktadır.