İşe Giriş Sağlık Raporu
İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği ile işverenler, iş yerinde çalışan kişilerin çalışma ortamı içerisinde maruz kalabilecekleri sağlık risklerini gözetimine tabi tutmaları gerekir.
Bu nedenle çalışanlar ilk işe girdiklerinde, iş değişimi olduğunda, sağlık nedenleri ile işten uzaklaştırıldıktan son iş geri dönerse işverenin talep etmesi durumunda İşe giriş sağlık raporu almak zorunluluğu bulunmaktadır. İşe ilk giriş sırasında alınacak olan sağlık raporu ise işçilerin başlayacakları işe uygunlukları tespit ederek, tüm riskler ele alınmaktadır. Tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfındaki işlerde çalışmak isteyen kişiler, yapacakları işe uygun olduklarını gösteren raporu almak zorundadır.
İşe Giriş Sağlık Raporu İstanbul
İşe yeni girecek personeller için İşyeri Hekimleri aracılığı ile talep edilecek olan sağlık tahlilleri uygulandıktan sonra çıkacak olan sonuçlar İşyeri Hekimi aracılığı ile yapılacak yapılan fiziki muayene sonrası raporlar oluşturulmaktadır. Sağlık tahlillerinin hangi durumlarda yapılacağını İşyeri Hekiminin isteğine göre değişkenlik gösterir. İşe giriş sağlık raporu ve tahliller konusunda iletişim kısmında bulunan numaralar üzerinden İşe giriş sağlık raporu İstanbul firmamızı arayabilirsiniz. Merkezimiz içerisinde İşyeri Hekimi her gün hizmet vermektedir. Raporunuzu gün içinde kolayca teslim alabilirsiniz. Laboratuvarımız içerisinde çalışanlar için gerekli testlerin büyük bir bölümü yapılmaktadır.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
İşe giriş sağlık raporu nasıl alınır? Rapor işyeri hekiminden alınmaktadır. İşe giriş sağlık raporu konusunda, laboratuvar tahlilleri bakanlık tarafından ruhsatlı ve yetkili laboratuvarları içerisinde yapılarak İş başvurusu gerçekleştiren işyerinin kayıtlı olduğu işyeri hekiminden alınmaktadır. Sağlık raporu almayı düzene koyabilmek için kanun yeniden düzenlenmiştir. Kanun kapsamı içerisinde sağlık raporlarının işyeri hekimlerinden alınması gerekmektedir. İşyeri hekimi tarafından verilecek sağlık raporuna itiraz etmek istiyorsanız hakem hastanelerine başvuru yapabilirsiniz. İtiraz nedeniyle hakem hastanelerinden çıkacak sonuç ise kesin karar olarak adlandırılır. Yeni düzenleme ile beraber sağlık raporu alma uygulaması Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile beraber işyeri hekimi yapmaktadır. Sağlık gözetimi nedeniyle ortaya çıkacak olan maliyetler ve bu gözetimden kaynaklı ek maliyetlerde işveren tarafından karşılanmaktadır.
İşe giriş sağlık raporunu basit bir evrak olarak görmemek gerekir. İşe giriş sağlık raporu işin tehlike boyutlarına göre süreleri değişim yaşaması ile beraber, periyodik sağlık raporu olarak çalışma zamanı boyunca tekrarlanmaktadır. İlk işe girişte alınacak olan sağlık raporu, çalışmak isteyen kişilerin işe sağlık ve bedenen uygunluğunu belirlemektedir.
İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
İşe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için bir yıl, tehlikeli sınıfta yer alan kişiler için üç yıl ve az tehlikeli sınıfta bulunan kişiler için beş yıl içerisinde yeniden yenilenmesi gerekir. Bununla beraber yönetmelik içerisinde işyeri hekiminin gerek görmesi durumunda sürelerin kısaltılabileceği kanunu bulunmaktadır.
Yönetmelik içerisinde belirtilmiş olan işe giriş sağlık raporu ve periyodik muayenelerin zamanları, işin ve çalışanın sağlık koşullarına işyeri hekimine yükümlülük vermektedir. Sağlık raporu geçerlilik zamanları ile ilgili, daha çok tehlikeli işlerde çalışacak olan kişilerin sağlık gözetimi için en geç üç yılda bir ifadesi muğlak ifadesi bulunmaktadır. Çıkartılmış yasa bile beraber 10’dan daha az sayıda çalışanı yer alan ve az tehlikeli işyerleri için aile hekimleri ya da devlet hastanelerinden bu rapor alınmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu nedeniyle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren işe girişlerde alınması mecburi kılınmış olan sağlık raporları, yetkili sağlık birimlerinden ücreti karşılığında alınır. Bu raporu aldığınız zaman işe giriş işlemleriniz onaylanmaktadır.