B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? (Maaş ve Şartlar)
İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişileri çeşitli sınıflar beklemektedir. Buna göre A, B ve C sınıfları olarak kategorilere ayrılan bu tarz sistemde, sınıflar tehlike durumuna göre birbirinden ayrılmaktadır. Peki B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görev yapmak isteyen kişilere az tehlikeli ya da tehlikeli sınıflarda mevcut olan iş yerleri eğitimleri verilmektedir. Bu sebepten ötürü B sınıfı iş güvenliği uzmanı almayı gerektiren yerlerde mutlaka az tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıflardan iş güvenliği eğitimi alması yanlış bir adım olacaktır.
B sınıfı iş güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler için çeşitli kurslar mevcuttur. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinden de mezun olunarak yine bu uzmanlık alınabilmektedir. Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinde devam ettirilen bu eğitim, kurslarda daha da kısa sürmektedir. Her iki eğitim modeli de kalifiyeli elemanların yetiştirilmesi için yeterli ve kaliteli eğitim alanlarıdır.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
Sınıflarına göre ayrılan, tehlike durumlarına göre de sınıf ayrımı yapılan iş güveliği ve uzmanı alanında kişilerin ne kadar maaş alacağı noktasında da çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Buna göre B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı genelde 3 bin ile 5 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Sınıflar arasındaki ayrımın iyi yapılması ve bunda da tecrübenin ön planda olduğu da görülmektedir. Alanında uzman ve tecrübeli kişilerin maaşlarının daha fazla olduğu ve bu noktada kalifiyeli elemanlara da olan ihtiyaçtan ötürü kişilerin bu alanda faaliyet göstererek ihtiyaçları giderdikleri de bilinmektedir. Sınıflara ve tecrübeye göre değişen maaş aralıkları genellikle 3 ile 5 bin arasında görülmektedir.
b sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları
İş güvenliği uzmanı olma şartları arasında yer alan gerekli belgeler ya da eğitimler kişiler tarafından alınması gereken bir konudur. Bu anlamda 2 yıllık eğitim olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bölümünün yanı sıra kişilerin mühendislik bölümlerinden herhangi biri ya da mimarlık bölümünden de mezun olarak yine gerekli eğitim ve belgeleri alması ile iş güvenliği uzmanı olabilirler.
Genel anlamda değerlendirildiğinde iş güvenlik uzmanlarının belli sınıfları ayrıldığı görülmektedir. A, B ve C sınıfı olarak karşımıza çıkan bu sınıflar kendi aralarında tehlike boyutlarına göre ayrılmaktadır. Sizler de B sınıfında uzman olmak için gerekli eğitimleri almalı ve belgelere de sahip olmalısınız. Bu durumlarda B sınıfı iş güvenliği uzmanı olma hakkına da sahip olabilecek neticesinde de faaliyetlerinizi de gerçekleştirebileceksiniz. Birçok anlamda avantajlarından yararlanacağınız iş güvenliği uzmanlığı alanında ihtiyaçlara yönelik olarak da iş talebinde bulunabilirsiniz.