Elektrikle Çalışmalarda İş Güvenliği Tedbirleri

Elektrikle çalışmalarda iş güvenliği tedbirleri, diğer tüm sektörler gibi önemlidir. Elektrik dikkat edilmediği zaman ciddi yaralanmalara ve ölümlere yol açabilecek bir enerjidir. Konutlarda dahi priz veya ampul değişikliği gibi basit işlemlerde sıkı önlemlerin alınması hayati önem taşır. Elektrik güvenliği kesinlikle hafife alınmamalıdır.

Elektrikle Çalışmalarda İş Güvenliği Tedbirleri - Nida OSGB

Elektrik günlük yaşamımızda önemli rol oynamaktadır ancak elektrik kullanımıyla ilgili riskler genellikle bilinmemektedir. Elektrikle yürütülen işlerde gerekli tedbirler alınmadığında çalışanların sağlığı ve refahı üzerinde çok ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden gerek iş güvenliği uzmanları gerekse işverenler tarafından elektriğin yoğun kullanıldığı işyerlerinde tüm önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir.

İşyerinde iş güvenliği tedbirlerinin alınması ile ilgili toplanan İş Güvenliği Kurulunda elektrik konusu da işlenmeli, uzmanların görüşlerine değer verilmelidir. Önerilen tedbirlerin ve tavsiyelerin uygulanması konusunda birim amirleri gerekli denetimleri yapmalıdır. İSG uzmanları bu konuda yetkin kişiler olup, uzmanlıkları dahilinde önerdikleri çalışmaların yapılması, verdiği tedbir listesine uyulması son derece önemlidir. İhmal birçok felakete neden olabilir. Çalışanların elektrik akımına kapılması en istenilmeyen sonuç olabileceği gibi, işyerinin elektrik kaynaklı yangına ve diğer risklere maruz kalması gibi olumsuzluklar da yaşanabilmektedir.

Elektrik Güvenliği İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Bir kişi elektrik ile temas ettiğinde elektrik akımı vücuttan geçer. Hem iç hem de dış dokularda şoka ve yanmaya sebep olur. İç organlarda ciddi hasarlar oluşturabilir. Elektrik çarpmasının şiddeti, voltaj, temas süresi, akım türü, akım yolu gibi birçok etkene bağlıdır. Her işyerinde (ofisler de dahil) her biri farklı risk seviyesine sahip elektrik tehlikesi vardır. Bazı işyerleri ve meslek grupları her gün ciddi oranda elektrikle çalışırken; bazı işyerleri ve meslek elemanları ise daha az yoğunlukta elektrik kullanmaktadır.

Elektrik Güvenliği İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır? - Nida OSGB

İşyerinden bağımsız olarak, sonuçların ciddiyeti nedeniyle elektrik güvenliğine her zaman özenle riayet etmek gerekir. Doğrudan elektrikle veya canlı elektrikli ekipmanlarla çalışanlar en fazla riski taşırlar. Genellikle elektrik ekipmanı üzerinde kurulum ve onarım yapmak, test ve denetim yapmak, bakımları tamamlamak zorunda olan mühendisler, teknisyenler ve ustalar riski doğru olarak değerlendirmelidir.

Bu nedenle kontrol önlemlerini almak, tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığı takip etmek önemlidir. Çalışanları korumak adına hem tedbirlerin hem de kişisel koruyucu donanımların önemini kavramak gerekiyor. Kullanmadan önce elektrikli ekipmanların durumu mutlaka kontrol edilmelidir. Elektrik hatlarının olduğu yerde bir güvenlik çemberi oluşturmak, yetkili personele giriş izni verilirken diğerlerinin girişini engellemek iş kazası riskini azaltır. Çalışanların elektrikle ilgili lisansının olması gerekir. Elektrik ekipmanlarının topraklanması önemlidir.

Çalışanların Elektrikle Çalışmalarda Sorumlulukları

Çalışanların elektrikli işler ve makinelerdeki sorumlulukları lisanslı ve yetkili olmadıkları sürece yaklaşmamaları ile başlamaktadır. Eğer elektrikli önemli bir birimi veya makineyi çalıştırmakla yükümlü değilseniz, ağır akım içeren araçlar ile çalışma izniniz yoksa kesinlikle kendinizi ve makineyi tehlikeye atmamalısınız. Yanlış bir işleminiz veya davranışınız, sizi, mesai arkadaşlarınızı ve işyerini tehlikeye atarak felaketler bile neden olabilir. Bu yüzden yetkisiz alana girmemelisiniz.

Çalışanların Elektrikle Çalışmalarda Sorumlulukları - Nida OSGB

Tehlikelere karşı koruma sağlamak için elektrikli ekipmanların düzenli olarak test edilmesi ve testten geçirildiğine dair etiketlenmesi gerekir. Bir denetimde veya kullanım anında elektrikli ekipmanın kontrol edildiğine dair etiket, çalışır halde olduğunun, elektrik kaçağı olmadığının ve arıza içermediğinin detaylı bir kanıtı ve göstergesi olmaktadır.

Farklı işyerleri ve makineler için farklı denetim mekanizmaları ve tabloları belirlenmiştir. Ülkemiz için Elektrik Mühendisleri Odasının belirlediği kriterlere uymak, Bakanlığın oluşturduğu güvenlik önlemlerine riayet etmek elektrikle çalışmalarda riski minimal düzeye indirecektir. Bu yüzden tüm çalışmalarda iş güvenliği tedbirlerinin önemi her geçen gün artmaktadır.

Güncel Haberler

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.