Küçük İşletmelerde İSG Tedbirleri için Neler Yapılabilir?

Türkiye’de farklı iş kollarında faaliyet yürüten işletmelerin hepsi büyük ölçekli kuruluşlar değildir. Orta ve küçük boy işletmeler olarak tabir edilen KOBİ’ler de iş hayatının önemli bir parçasını oluşturur. Çalışanı 50-100 arası olan işletmelere ek olarak 50’den az olan orta boyuttaki işletmeler ve 0-10 arasında çalışanı olan küçük ölçekli işletmeler de faaliyetlerini sürdürmektedir. Tehlike sınıflarına göre hangi işletmelerin nasıl bir iş güvenliği hizmeti alması gerektiği İSG Kanunu’nda belirtilmektedir. Ancak kapsam zorunluluğuna girmeyen işletmelerin veya az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği tedbiri alma noktasında ihmalkar davrandığı da görülmektedir.

Küçük İşletmelerde İSG Tedbirleri için Neler Yapılabilir? - Nida OSGB

Çalışma şekli ve sahası ne olursa olsun, ofislerde, bakkallarda, kantinlerde, cafelerde vb işyerlerinde de risk içeren tehlikeler bulunmaktadır. Bu yüzden her türlü işyerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri almanın hiçbir zararı olmaz. Kendi işlettiğiniz küçük ölçekli bakkalınızda, üst rafa bir ürün yerleştirirken kullandığınız taburenin veya merdivenin bile belli iş güvenliği kurallarına göre kullanılması gerekir. İster bilimsel ister pratik olarak alın ancak mutlaka iş güvenliği ilkelerini kullanmanız sağlığınız açısından iyi olacaktır.

İş Güvenliği Uzmanı Olmayan İşletmelerde İSG Çalışmaları

Öncelikler iş sağlığı ve güvenliği alanında bağlayıcı konumda olan ve belirli bir bilimsel birikimin sonucunda ortaya çıkan kanun, yönetmelik veya genelgeleri okumanız gerekir. Burada yer alan kurallar, ilkeler ve detaylar işyerinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Bir işyerinin güvenliğini sağlamak önemli olduğu kadar, sizin veya çalışanlarınızın sağlığını korumak da bir o kadar değerli ve önemlidir. Bu yüzden işyerinizin tehlike sınıfını öğrenerek alınabilecek önlemleri anlamanız kolaylaşacaktır.

İş Güvenliği Uzmanı Olmayan İşletmelerde İSG Çalışmaları - Nida OSGB

Bu bağlamdaki literatüre hakim olmanız da bilgi edinerek güçlenmenizi sağlayacaktır. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu elinizin altında olmalıdır. En bağlayıcı mevzuat olduğu için alacağınız tedbirler konusunda size yol gösterecektir. Ayrıca çalışma kolunuza ait özel yönetmelikleri de incelemeniz, sektörünüze özgü önlemleri almanızı kolaylaştırır.

İşyerinizdeki tehlikelerin neler olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Bir işletmedeki riskleri en iyi analiz edecek kişi sahada olan kişidir. Dolayısıyla işyerinizin zayıf noktalarını, çalışanlarınıza dokundurmadığınız ancak hassas olduğunu bildiğiniz çalışma şekillerini veya bölgelerini analiz etmeniz gerekir. Bu analiz sonucunda da değerlendirmenizi yaparak alınacak tedbirleri belirleyebilirsiniz.

Küçük İşletmelerde Yaşanan İş Kazaları

İşletmenin boyutu önemli olmaksızın, her türlü işyerinde tehlikeler saklıdır. İş güveliği hizmetlerinin esas amacı işte bu gizli riskleri ve açık tehlikeleri analiz ederek, tedbir yöntemlerini araştırmaktır. Hem işçilerin meslek hastalıklarına yakalanmasını önlemek hem de öngörülebilir ve öngörülemez iş kazalarını engellemek İSG çalışmalarının temelini oluşturur. Elbette buna ek olarak yasaların gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmek gibi bir sorumluluk da yer almaktadır.

Küçük İşletmelerde Yaşanan İş Kazaları - Nida OSGB

Küçük işletmeler farkında olmadan iş kazalarının yaşanabileceği ancak bu riskin analiz edilmediği işyerleri olmaktadır. Örneğin en yaygın olarak karşılaşılan en az önlemin alındığı yüksekten düşmeler gösterilebilir. Küçük bir yükseltiden düşmek bile incinmelere, ezilmelere, kırılmalara ve hatta hayati tehlikelere yol açabilir. Bunu risk olarak değerlendirip önlem almak gerekir.

Elektrikli aletler ve makineler bugün az tehlikeli işyerlerinin en büyük tehdidi konumundadır. Islak ellerle dokunmak, elektrik kaçaklarını fark etmemek, makineye fazla yüklenmek, elektrik takılı iken onarmaya çalışmak gibi basit hatalar yüzünden elektrik çarpılmaları yaşanabilmektedir.

Kimyasal maddeler günümüzde en basit temizlik faaliyetinden en ağır laboratuarlara kadar her yerde kullanılmaktadır. Mutfak, zemin veya lavaboların temizliğinde kullanılan kimyasal ürünlerin nasıl kullanılacağı konusunda bilinçli olmak ve gerekli kişisel koruyucu donanımları kullanmak önemlidir. Bu açıdan hem hijyen eğitimi hem de iş güvenliği eğitimi olası risklerin daha kolay anlaşılmasını sağlamaktadır.

Güncel Haberler

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.