Corona Virüsü Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar

2019 yılının Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan Koronavirüs aslında hastalıklı hayvanlardan insanlara bulaşarak meydana çıkmıştır. Koronavirüsün bulaşma yolunun solunum yolları ile olduğu düşünülmektedir. Solunum yolları hastalıkları genelde bir kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevresindeki kişilere bulaşmış olur. Başka bir bulaşma yolu da kişinin kullandığı kişisel eşyaların kullanımıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı bildiriye göre kronik rahatsızlığı olanlar, hasta kişinin yakınları ve sağlık personelleri büyük risk altındadır. Koronavirüs en çok rastlanan hastalık belirtileri olarak öksürük, ateş veya solunum güçlüğü ile ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen Koronavirüs vakaları sonucunda böbrek yetmezliği, zatürree ve ciddi boyut olarak ölüm meydana gelir. Koronavirüs bulunduğu plastik yüzeyde 2 ila 3 gün yaşayabiliyor. Öksürük sebebiyle bulaşan damlacık yoluyla ise 3 saat hayatta kalabilir. 

Corona Virüsü Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar
Corona Virüsü Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşıyor?
İSG Koronavirüs İle Etkin Mücadele
İşyerlerinde Koronavirüs İle Etkin Mücadele
İşyerlerinde Koronavirüs Tanısı
Koronavirüs Havada Canlı Kalırmı?
Koronavirüs İçin 14 Altın Kural
OSGB Koronavirüs İle Etkin Mücadele

İş yerlerinde Koronavirüs Tanısı

Koronavirüsün yayılmasının ardından her yerde sağlık için tedbir alınmaya başlandı. Dışarı çıkma yasağı tedbirinden sonra işyerleri çalışanları için birtakım önlemler almaya başladı. Bu önlemlerden biri ise çalışanlar için yapılan Koronavirüs test kitleridir. Yapılan bu test kitleri sayesinde çalışanların hasta olup olmadığı değerlendirilir ve gerekli tedbirler uygulanarak hasta çalışanın hastalığı diğer çalışanlara bulaştırması önlenir. Hastalığın  bulaşmaması için 14 altın kural vardır ve bu kurallara uyulması önemlidir. İşyerinde Koronavirüsten korunmak için sosyal mesafeye dikkat edilmeli. Fiziksel temastan kaçınılmalı. Çalışma alanı dezenfekte edilmeli. Eller yıkanarak dezenfektan ile temiz tutulmalı. Çalışma ortamı sık sık havalandırılmalı. Hasta kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri sağlanmalı ve istirahat etmelerine özen gösterilmeli. 

Tekstil Sektöründe Yeni Tip Koronavirüs İle Etkin Mücadele

Solunum yolları ile kolayca bulaşabilen Koronavirüs için gerekli tedbirler yapılıyor. Bu tedbirlerden biri ise dışarı çıkarken hastalık bulaşmasın diye ağızda maske kullanımıdır. Bu maskelerin üretimi ise ancak tekstil sektörü ile sağlanır. Tekstillerde ve meslek liseleri veya halk eğitim merkezlerinin dikiş kurslarında dikilen maskeler dikimi tamamlandıktan sonra sterilize edilerek paketleme aşamasından sonra çalışanlara ve hastalıktan korunmak isteyen bütün bireylere ulaştırılır. Böylelikle solunum yolu ile bulaşma bir nebze azalmış olur. 

Yeni Tip Koronavirüs İle Etkin Mücadele

Koronavirüs Havada Canlı Kalır Mı? 

Dünyada yaşayan bütün insanlara bulaşarak ortaya çıkan Koronavirüs hakkında insanların merak ettiği bir konu daha ortaya çıktı. Koronavirüs havada canlı kalır mı? Sorusuna yanıt aramaya başladılar. Bu soruya uzmanlar hem evet hem de hayır diyerek cevap veriyor. Koronavirüslü bir bireyin öksürme veya hapşırma durumunun olması virüsün havada asılı kalıp insanlara bulaşabileceği anlamına gelmiyor diyen uzmanlar virüsün sosyal mesafe kuralına uyulmadığı takdirde bulaşacağının önemini vurguladı. Sosyal mesafeye dikkat eden bireylerde bu hastalığın görülme riskinin az olduğunu sözlerine ekledi. 

14 Altın Kural 

Uyulması gereken 14 kural şu şekildedir:

  • Eller sık sık su ve sabun ile dezenfekte edilerek yıkanmalı. 
  • Soğuk algınlığı belirtileri gösteren hasta bireylerden uzak durulmalı. 
  • Öksürme ya da hapşırma esnasında mutlaka ağzı kapatmalısınız.
  • Tokalaşmak veya sarılma gibi fiziksel temastan kaçınılmalı. 
  • Kirli olan eller hiçbir yere temas edilmemeli. 
  • Yurt içi ve yurt dışı seyahatleri ertelemeli. 
  • Yurt dışından dönüş yapıldı ise 14 gün evden çıkılmamalı. 
  • Ortamın sık sık havalandırılması sağlanmalı. 
  • Kıyafetler 90' derece ısıda yıkanarak ütülenmeli. 
  • Sık kullanılan yüzeyler her gün temizlenmeli. 
  • Hasta bireyler risk grubundaki kişilerle temas etmemeli, maske takmadan dolaşmamalı. 
  • Kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı. 
  • Beslenmeye ve uyku düzenine dikkat ederek bol su tüketilmelidir.
  • Ateş yüksekliği, nefes darlığı, öksürük gibi belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli. 

Kısaca Koronavirüsün bulaşmasını istemeyen, 14 altın kurala uyan kişiler dışarı çıkarken maske takmalı ve ellerini sık sık yıkamalı. 

Güncel Haberler

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.