Periyodik Bakımı Yapılmayan Jeneratör Çözüm Sorunu (Çözümü)
Enerji kesintilerinde en fazla kullanılan alternatif kaynaklardan biri olan jeneratörlerin düzenli olarak bakımlarının yapılması önemlidir. Özellikle ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan buzdolapları ve klima gibi makinelerin herhangi bir elektrik kesintisi esnasında zarar görmemesi ve işlevlerini kaybetmemesi için, periyodik bakımları yapılmış jeneratörlerin önemi kendini daha da göstermektedir.
Elektrik enerjisinin kesilmeyen alternatifi olarak adlandırılan jeneratörlerin bakımlarının unutulmadan yapılması, herhangi bir arıza baş göstermeden yerine getirilmesi açısından mühimdir. Hayatımızın standardının azalmaması ve normal akışın sürmesi için jeneratörlerin ihtiyaç duyulduğunda hemen görevini ifa edebilmesi, sağlıklı olmasına bağlıdır. Bu da aksanlarının düzenli olarak elden geçirilmesi, fanlarının ve filtrelerinin temizlenmesi, gerekiyorsa değişimi gibi işlemlerin yapılmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Sadece konutlar için değil kalabalık gruplara hizmet veren sağlık sektörü, ulaşım sektörü, hizmet sektörü ve sanayi sektörü gibi oldukça yüksek öneme sahip yerlerde gerçekten de hayati öneme sahip olduğu görülmektedir. Düzenli bakımı yapılmış bir jeneratörün ihtiyaç anında sorun çıkarmadığı görülmektedir.
Bu nedenlerle jeneratör alımında daha sonraki periyodik bakımlarıyla ilgilenen, servis hizmeti iyi olan markaları tercih etmekte fayda vardır. Özellikle büyük işletmelerde üretimin durmaması, hastanelerde hastaların sağlık problemleri yaşamaması, ulaşımda aksaklıkların meydana gelmemesi için bakım hizmetinin üst düzeyde olması çok ama çok önemli olmaktadır.
Jeneratörlerin Periyodik Bakımının Önemi
Enerji kesintilerinde jeneratörlerin vakit kaybetmeden devreye girmesi bakımlarının yapılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Kullanım oranına göre 6 ayda bir bakımı yapılan jeneratörler olduğu gibi, 3 ay veya 1 ayda bir bakım sıklığı olan türler de bulunmaktadır. Bunun için ilgili personelin veya servisin takip etmesi gerekir. Jeneratörün bakımının iyi yapılması zamanında yapılması kadar önemlidir.
Diğer taraftan jeneratörün düzenli bakımının yapılması ömrünü de uzatmaktadır. Bütün motorlu ve fanlı makinelerin belirli bir ömrü vardır. Bu sistematik şekilde yapılan bakımlar ile uzatılabilen bir süredir. Profesyonel ve teknik olarak yapılacak bakımların bu tip makinelerin ömrünü uzattığı birçok kez görülmüştür.
Düzenli bakım sadece jeneratörün ömrünü uzatmakla kalmaz, jeneratörün bağlı olduğu, elektrik enerjisi ile çalışan birçok araç, gereç ve ekipmanın da sağlıklı şekilde hizmet üretmesini sağlar. Ayrıca bunların hizmet sunduğu insanların işlerinin görülmesi ve üretim gibi faaliyetlerin sürmesi de ekstra zararların önüne geçilmesine katkı sağlar.
Bakımı Yapılmayan Jeneratörlerde Ortaya Çıkan Problemler
Bakımı yapılmayan jeneratörlerde ortaya çıkan en büyük problem işlevini yitirmesi olmaktadır. Eskiye ve 6 ayda bir değişmeyen yağ, bir müddet sonra jeneratörün sağlıklı şekilde üretim yapmasını engeller. Bu da mekanik ömrünün azalmasına yol açar. Unutulmamalıdır ki her arıza bu mantıkla çalışan makinelerde ömrü kısaltıcı bir sonuca olumsuz katkı sağlamaktadır.
Düzenli bakımının yapılması jeneratörün gürültü yapma ihtimalini de azaltmaktadır. Fabrika çıkışından sonra bakımı yapılmayan ve elverişsiz koşullarda çalıştırılan jeneratörlerin bir müddet sonra gürültü yaptıkları, çalışırken zorlanıyor gibi bir ses çıkartmaya başladıkları görülmektedir. Bu size verilen bir SOS uyarısıdır. Bir şeylerin ihmal edilmiş olduğunun göstergesidir.
Zira bir jeneratörün sağlıklı olup olmadığına bakılırken uzmanların en fazla dikkat ettiği şeylerden biri de kolay dönüp dönmediğidir. Ayrıca jeneratörlerin sahip oldukları güç, gerilim ve akım değerlerinin de uygun olmasına dikkat edilmektedir. Kablo bağlanılan elemanların ve diğer bağlantı noktalarının zamanla gevşedikleri bilindiğinden, buraların bağlantılarının da sıklaştırılması, olası problemlerin önüne geçmek için çok önemlidir.
Uzun süreli bakımlarda yağ değişimi, yağ filtresi değişimi, yakıt filtresi değişimi, karter havalandırma filtresi değişimi gibi işlemlerin gerekliliği profesyonellerce kontrol edilmelidir. V kayışının kontrolünün sağlanması, sibop ayarlarının yapılması, enjektör ayarlarının yapılması, marş motorunun kontrol edilmesi, radyatör peteklerinin kontrolü ve soğutma suyunun seviye kontrolü yapılmalıdır