İş Kazası Bildirim Süreci (Bilinmesi Gerekenler)

İş kazaları, çok sıklıkla karşılaşılan bir problem olmakla beraber önlemler alınmadığı takdirde işverenin başını çok ağrıtacak bir problemdir. Bir işveren olarak çalışanlarının sağlığı mutlaka düşünülmeli, her anlamda tedbirleri önceden alınmalıdır. Aksi taktirde hukuki işlemler başlatılmaktadır.

İş Kazaları Nelerdir ?

İş kazalarının bildirim süreçleri, kanunun 5510 13’üncü maddesinin ikinci fıkrası ile, Ek 5’inci maddesinin beşinci fıkrasında ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 35’inci maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Genel olarak iş kazasının bildirilme süreci için verilen zaman üç iş günüdür. Cumartesi, pazar veya resmî tatil günlerine denk gelmesi durumunda o günler hesaba katılmayacak, ilk iş gününden itibaren üç iş günü olarak hesaplanacaktır.

İş Kazası Bildirim Süreci (Bilinmesi Gerekenler)

İş Kazaları Nelerdir ?

Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalı işçilerin işyeri içersinde veya iş yeri kapsamında geçirdiği kazalara iş kazası denir. Sigortalı işçi çalıştığı yer dışında farklı bir yere gönderildiğinde geçirdiği kazalar, işveren kontrolünde yaşanan kazalar, işverenin verdiği araçla ulaşımda yaşanan kazalar, emziren bayanın emzirme sürecinde yaşadığı kazalar, çalışanın iş yerinde olduğu zaman zarfında yaşadığı kazalar ve işçinin mesai saatleri içinde kalp krizi vs. geçirmesi gibi durumların hepsi iş kazalarını kapsamaktadır. Örneğin 17/11/2019 tarihinde sigortalı olarak çalışan bir işçi, işyeri kapsamında kaza geçirirse 20/11/2019 tarihi saat 23:59’a kadar bildirilmesi gereken makamlara bildirilmesi gerekir.

İş Kazası Bildirmemenin Cezası Nedir?

İş Kazası Bildirmemenin Cezası Nedir?

İş kazası bildirmemenin cezası her sene artmakla beraber, işçi sayısına göre belirlenmektedir. Tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli olarak gruplandırılır. Tehlikeli iş gruplarında çalışan sayısı 10’dan az ise 4781₺, 10-49 arası ise 5737₺, 50 ve üzeri çalışana sahip ise 7650₺ ödenmektedir. Çok tehlikeli iş grubunda 10 kişiden az çalışan var ise 5737₺, 10-49 arası kişi varsa 7650₺ ve 50 üzeri çalışana sahip olan firmalarda 11475₺ ödenir. Az tehlikeli iş gruplarında çalışan sayısı 10’dan az ise 3825₺, 10-49 kişi aralığında ise 3825₺ ve 50 üzeri çalışan kapasiteli işyerlerinde 5737₺ ödenmektedir. Bu, idari ceza parası kapsamında ödenen ücrettir. Buna ek olarak işçinin hastane ve sağlık masrafları artı aylık ödemeler de işveren tarafından karşılanması gereken ödemelerdir. İş kazası geçirmiş olan bir sigortalı işçi kazadan sebep öldüyse, ölen işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere ödenek bağlanır. Ayrıca ölen işçinin varsa kızlarına evlenme yardımı da yapılmaktadır. İşçi, kazadan sonra ölmez ama iş göremez hale gelirse de ödenek bağlanır.

İş kazası geçirmek herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Sigortalı olmanın avantajlarından yararlanmak, iş kazası geçirdiğinde kişinin çok daha iyi anlayabileceği bir durumdur. Bu yüzden de sigortalı çalışmak oldukça önemli bir husustur. Çalışma hayatında para kazanmak ayrı, sigortalı olarak para kazanmak ayrı hususlardır. Sigortasız olarak çalışan bir işçi yalnızca maaş alır. Ama sigortalı işçi her türlü imkandan faydalanarak maaşını almaya devam eder.

Güncel Haberler

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.